Mind

Angst de baas tijdens de Corona-crisis met deze 5 tips.

Het virus zorgt voor vreemde en onzekere tijden, en de afgelopen weken zijn voor ons allemaal buitengewoon geweest. Een pandemie brengt vooral veel angst met zich mee, en ik ervaar dit ook in praktijk. De angst is instinctief, want er ligt gevaar op de loer. Voor de een is dit gevoel sterker als voor de ander. 

Angst doet veel in ons lichaam en roept op om te vechten of te vluchten. Diverse processen in ons lichaam stomen ons klaar om in actie te komen. Evolutionair gezien is dit nodig om te kunnen overleven. Zodra er acuut gevaar is, is het van belang om snel te kunnen handelen. Dit komt voort uit overlevingsdrang. Hierbij wordt het autonome zenuwstelsel aangesproken en je lichaam bereid zich voor op actie. Echter is het niet mogelijk om te vluchten voor of te vechten tegen dit virus, maar maakt je brein hier geen uitzondering voor. Dit is zowel mentaal maar ook fysiek vermoeiend. 

“Angst” zal niet door iedereen herkent worden als “bang zijn voor”. De een voelt zich meer gespannen, de ander is prikkelbaarder en kan er ook erg vermoeid door raken.

Om te begrijpen hoe het gevoel van angst getriggerd wordt en hoe dit vervolgens afneemt, moeten we wat dieper ingaan op de werking in het brein. 

Stel je loopt door het bos en ziet daar een beer, zo recht voor je neus. Je hersenen krijgen direct een signaal “gevaar!”. In je autonome zenuwstelsel worden processen, zoals je misschien al wist, automatisch geregeld. Je bent je hier dus niet bewust van. Het sympathische deel van dit zenuwstelsel zorgt er voor dat je je klaar maakt voor actie; je krijgt een adrenaline kick, je hartslag stijgt en je maakt diverse stress hormonen aan. Je rent zo hard als je kan. Na een paar minuten weet je te ontsnappen aan de beer en je gaat gauw naar huis. Thuis voel je je langzaam weer ontspannen. Het parasympatische deel van de autonome zenuwstelsel neemt het over. Dit deel is verantwoordelijk voor herstel en rust. 

Bij langdurige stress of spanning kan het sympathische zenuwstelsel de overhand hebben. Dit zenuwstelsel houdt ons alert en op de momenten dat je mag ontspannen lukt het niet altijd. Je herkent misschien buikpijn of maag/darmklachten bij zenwuwen of spanningen. Het sympathische zenuwstelsel vertraagd namelijk de stoelgang. Ook worden vitamine en mineralen niet meer goed opgenomen uit de voeding. Dit kan op lange termijn vervelende gevolgen hebben zoals piekeren, slapeloosheid, concentratie problemen, prikkelbaarheid, moeite met ademen, hoofdpijn, hartklachten, zweten en problemen met de stoelgang. 

In sommige gevallen kan angst heel overweldigend zijn en kun je het idee hebben dat je er totaal geen controle over hebt. Alleen dat is al beangstigend. Toch zal ik je nu vertellen dat je geen controle hebt en dat ga je nooit krijgen. Maar je hebt iets wat veel waardevoller is. En dat is een lichaam, wat signalen afgeeft die je de juiste richting op kunnen sturen. Én dat je invloed hebt, voor 100%. Alles wat er in je hoofd omgaat, maar ook alles wat er op je pad komt. De manier hoe je hiermee omgaat, en hoeveel impact het heeft bepaal je zelf. Kleine aanpassingen kunnen er al voor zorgen dat je meer rust en stabiliteit ervaart. Je hebt geen controle, maar je hebt wel invloed. Zeg dit hardop tegen jezelf en ga actief invloed uit oefenen op jou gemoedstoestand. 

Nog even terugkomend op het verhaal van het parasympatische zenuwstelsel. Wat je dus wil, is je parasympathische zenuwstelsel haar werk laten doen, het lichaam kan, in de juiste setting, zelf weer tot rust komen. Maar soms moet je een handje helpen. En ik ga jou nu vertellen hoe je dit kan doen.

1. BINAURAL BEATS

Als je je brein wat wil ontspannen, en zo ook je lichaam kun je luisteren naar binaural beats. Dit is een vorm van resonantietherapie. Er wordt in beide oren een andere toon (frequentie) afgespeeld. Het verschil tussen deze 2 tonen wordt door de hersenen als 3e toon geproduceerd. Dit is de binaural beat. En het gaat nog verder, want de kracht van deze binaural beat is dat de hersengolven ook op frequentie werken, en deze synchroniseert met de binaural beat. Zo kun je dus invloed uitoefenen op je eigen hersengolven. En het mooie is dat het gewoon op spotify en youtube te beluisteren is, wel met een koptelefoon of oortjes, anders werkt het niet.

  • Beta-Beats: van 14 tot 30 Hertz helpen om je te focussen, beter te analyseren en stimuleert energie en actie.
  • Alpha-beats: van 8 tot 14 Hertz helpen bij een ontspannen focus, stress reductie en positieve gedachten.
  • Theta-beats: van 4 tot 8 Hertz bootsen een REM-slaap na, zorgen voor diepe ontspanning en innerlijke rust, bieden ondersteuning bij meditatie en boosten je creatieve denkvermogen.
  • Delta-Beats: van 0.1 tot 4 Hertz zijn uitstekend voor pijn verlichting, diepe ontspanning, voor het slapen gaan, verminderd stresshormonen in het lichaam.

Er is inmiddels al veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit van binaural beats. Er is bewezen (On, Jailani, Norhazman, & Zaini, 2013) dat het stress kan verminderen en een positief effect heeft op het mentaal welbevinden van mensen.

2. BEWEGING

Je kan het niet vaak genoeg horen, maar beweging is uiterst effectief bij de reducering van angst en stress (Happinez, 2018). Een wandeling buiten zorgt voor de aanmaak van gelukshormonen, de groene kleuren buiten hebben een stimuleren effect op onze gemoedstoestand en het helpt om even in het hier en nu te zijn, even met beide benen op de grond, niet teveel piekeren.

3. ACCEPTATIE

Acceptatie, tja… een breed begrip. En je angst of gevoelens instaan door angst accepteren klinkt heel raar. Want wie is er nou tevreden met het feit dat je niet lekker in je vel zit, dan moet je het toch ook niet accepteren? Echter is acceptatie de stap tot verandering, zolang je hier niet voor open staat kan het je vreselijk in de weg staan. Acceptatie gaat er om dat je oké bent met de manier waarop het gaat, oké met jezelf, je gedachten en ook oké met het feit dat je niet lekker in je vel zit of dat je soms emotioneel wordt. Zodra je tegen jezelf kan zeggen dat je oké bent met de situatie hoe deze nu is. Stopt de eeuwige strijd en zoektocht naar antwoorden, naar verlossing van angst. Juist het doorbreken van deze strijd kan veel rust geven. Probeer het maar eens door hardop tegen jezelf te zeggen dat het oké is, als je je ineens weer naar voelt. Alleen dat. Ik ben benieuwd hoe dit voor je is. 

5. PRAAT ER OVER

Praat er over met je omgeving. Spreek je spanning / angst uit. Als praten moeilijk is kun je het opschrijven. Zo kan je het letterlijk even uit je hoofd halen. Doe er vervolgens mee wat je wil, leg het weg, verscheur het of houd het juist dicht bij je. Jij weet wat goed voelt. 

4. WEES CREATIEF

Uiteraard, “desperate times ask for desperate measures”. Zo heb ik al uren gemonopolied, kaartspelletjes gespeeld, taarten gebakken en hardgelopen (dat laatste was overigens geen succes). Echter merk ik wel dat het fijn is om binnen de mogelijkheden die er nu zijn creatief te kijken naar wat er allemaal nog wél kan. Ook hier geldt. Je hebt zelf invloed, je hebt een keuze. Je kan er voor kiezen om te focussen op wat je moet laten, je druk te maken over de toekomst. Of je gaat actief invloed uitoefenen op de dingen die je wel leuk vind, en waar je je positieve energie uit haalt. 

Ik ben wel benieuwd, wat is jouw ultieme verveeltip deze tijd? Laat het weten in de reacties. Zo helpen we elkaar ook weer. 

Pagina's: 1 2

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *