Body

Het belang van een veilige deodorant

Bij de titel van zul je wellicht denken, “Een veilige deo…? Waarom dat nou weer?”. Ik ben benieuwd of jij zomaar een deo pakt uit het schap bij de kruidvat, of dat je bewust opzoek gaat naar een verantwoorde keuze. Bij het kiezen van een deodorant zijn er een aantal dingen van belang om op te letten. Als je bedenkt dat je minstens 1x per dag deodorant op je oksels smeert, en dat dit mogelijk helemaal propvol zit met toxinen en chemicaliën wordt je toch niet heel blij of wel?

DONTS OP HET GEBIED VAN DEODORANT

Koop, tenzij je een zwetende puber bent, geen anti-transpirant deo. Deze deo’s bevatten parfum, alcohol en een hoop andere chemische toevoegingen waaronder aluminum. Alumium is een mooi stofje want het blokkeert de uitvoer van je zweetkliertjes. Dit is precies wat je wil, toch? Think twice. Ons lichaam werkt zo ingenieus, dan is het logisch dat ook zweten een geniale werking heeft voor het lichaam. En ja ook zweten is super goed. Door te zweten worden afvalstoffen uit je lichaam verwijderd. Als je dit blokeert door een anti-transpirant deo te gebruiken zorg je er voor dat afvalstoffen niet meer het lichaam uit gaan en in je bloed/lymfe blijven hangen. Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar het verband tussen een verhoogd alumiumgehalte en kanker. Onderzoeken tonen tot nu toe nog geen hard bewijs, al zijn er wel sterke aanwijzingen. Zo is er aangetoond dat vrouwen met borstkanker een verhoogd aluminiumgehalte in hun bloed hebben.

Zeker weten we het dus nog niet, maar wat ik wel zeker weet is dat ik liever niet onnodig chemicaliën op mijn huid smeer.

KAN IK DAN GEEN DEO MEER GEBRUIKEN?

Natuurlijk wil je je niet als een geiten-wollen-sok type afzetten tegen deodorant in het algemeen. Dat is ook nergens voor nodig! Ook zal je omgeving je dankbaar zijn als je nog wel gewoon deo blijft gebruiken 😉 Kies volgende keer alleen wel een natuurlijker en veiliger alternatief.

Parfum, alcohol en aluminium zijn helemaal niet nodig om een deo werkend te maken. En om dit te onderbouwen is het nodig om te begrijpen hoe zweet werkt, en waarom er een geurtje ontstaat.


De apocriene zweetklieren zijn klieren in de oksels en liezen die relatief ” vettig” zweet produceren. Anders dan de normale (eccriene) zweetklieren in bijvoorbeeld de handen en voeten. De apocriene zweetklieren ruiken eerder omdat de samenstelling een reactie geeft met de bacteriën op de huid. Zo ontstaat een zweetlucht. Je hebt dus iets nodig wat geurtjes tegen gaat, en de bacteriën in de perken houdt. Want hoe meer bacteriën er al op de huid leven. Hoe eerder je een zweetluchtje hebt hangen.

NATRIUMBICARBONAAT

Jawel, Baking Soda, of terwijl natriumbicarbonaat wordt ingezet om geurtjes te naturaliseren. Het vormt de basis van veel natuurlijke deodorants. Hierbij is het wel belangrijk om niet teveel van het product op te smeren. Natriumbicarbonaat is een relatief “basisch” product met een zuurgraad van 8.1. De zuurgraad van de huid ligt tussen de 4.6 en de 6.5. Dus aan de zure kant. Het kan daarom zijn dat een grote hoeveelheid de huid irriteert.

AFKICKEN VAN GEWONE DEO

Als je altijd agressieve deo’s hebt gebruikt en je stopt hier mee kun je je misschien voorstellen dat je huid moet wennen. Je zal de eerste 2 weken merken dat je meer zweet. Je lichaam moet namelijk alle afvalstoffen kwijtraken. Na 2 weken is je zweetproductie in principe weer in balans. Dan is 1x in de ochtend smeren in principe voldoende. Voor de zekerheid kun je altijd doekjes of een deo meenemen voor onderweg.

MIJN ADVIES

Ik heb diverse natuurlijke deodorants geprobeerd, ik denk dat iedereen zijn eigen voorkeur heeft. Voor mij met stipt op nummer 1 de deo’s van the lekker company. Deze deo’s zitten in een potje en het is een vaste substantie. Door de toevoeging van diverse verzorgende olien smeert de deo makkelijk uit. 100% natuurlijk, niet op dieren getest en vrij van allergenen. Het is even anders dan een spray of roller. En ik moest er ook echt een beetje aan wennen, maar ik wil inmiddels niet meer anders!

  1. Neutral: Deze deo is geurloos. Je smeert ‘m zo vanuit het potje onder je oksel.
  2. Mandarin & Lemon: Mijn favoriet, een subtiele frisse citrus geur die de hele dag zorgt voor frisse oksels.
  3. Pepermint & Rosemary: Een frisse geur, ook zeer geschikt voor mannen!
  4. Lavendel: Ik hou van lavendel, maar deze etherische olie geeft mijn huid helaas wat irritatie.

Ik koop de deo bij Etos of Albert Heijn voor €7,49. Of op de website van The Lekker Company

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *