Body,  Huidverzorging

Het belang van goede zonbescherming

Het geheim voor een mooie huid. Ja dames en heren, het klinkt een beetje als een foute marketing reclame. We zien ze steeds vaker, allemaal mooie beloftes op verpakkingen van huidverzorging. Maar er is eigenlijk maar een werkelijke mooi maker. En die werkt preventief… namelijk; ZONNEBRAND.

Zonnebrand, ofwel SPF (sun protecting factor) is dé mooimaker voor de huid. Wat het beschermt je huid voor de schadelijke stralingen van de zon. Deze stralingen zorgen voor een versneld verouderingsproces en versneller hiermee de ontwikkeling van rimpels, pigmentvlekken en een doffe onzuivere huid. Ik heb mij de laatste jaren veel verdiept in de impact van zonlicht op de huid. Dit omdat ik zelf een hele lichte huid heb (Hello ginger-life), maar ook omdat ik mensen om mij heen ken die meteen gaan “bakken” als het mooi weer is. Zich het liefst niet insmeren “want dan word ik niet bruin”, en het liefst nog even wat olie opsmeren om nog sneller bruin te worden. Ieder zo zijn ding. Maar ik denk dat het bij veel mensen toch ontbreekt aan kennis over de impact van de zon op de huid.

UVA EN UVB

Om beter te begrijpen wat straling doet met de huid is het belangrijk om te weten dat er 2 soorten UV (utlraviolet)stralingen zijn. 90% van het natuurlijke zonlicht is afkomstig van UVA straling. UVA-stralen dringen door tot de dermis en kunnen hier schade aanrichten aan de elastine en collegeen van de huid. Dit heeft als gevolg dat de huid zijn stevigheid verliest en er sneller rimpels gevormd worden. Ook veroorzaken UVA stralen vrije radicalen in de huid. Dit kan de huid dusdanig beschadigen en vergroot het risico op huidkanker. UVA straling kan ook door wolken en glas heen, dus ook als de zon niet heel fel lijkt te schijnen kan deze toch echt wel schadelijk zijn.

UVB stralen hebben een kortere golflengte en bereiken daardoor minder diep de huid. Dit is de reden dat de UVB stralingen zorgen voor de verbranding van de huid. UVB stralen spelen een belangrijke rol in het ontstaan van pigmentvlekken en huidkanker.

Een ezelsbruggetje is; uvA= aging. uvB= burning.

CIJFERS IN NEDERLAND

Er zijn 22.600 nieuwe gevallen van huidkanker in 2019. In totaal zijn er nu 118.300 personen met huidkanker op 1 januari 2019. Het aantal nieuwe gevallen huidkanker neemt sterk toe. In de periode 1990-2011 is er een stijging van 116% bij vrouwen en 277% bij mannen. Vanaf 2002 is de grootste toename te zien. Huidkanker komt meer voor op latere leeftijd. (2)

De zon is niet de enige oorzaak van huidkanker, er zijn diverse risico verhogende factoren. Leeftijd, pigmentstatus (het hebben van een lichte huid), erfelijke factoren, moedervlekken en roken zijn risicoverhogende factoren. (1)

VOORDELEN VAN DE ZON

Ik moet toegeven dat er veel wisselende geluiden zijn te horen als het gaat om de voor en nadelen van zonnen. Iedereen is het er over eens dat de zon fikse schade kan aanrichten, we zijn ook vast allemaal wel eens verbrand, dus daar kun je niet om heen. Maar er zijn ook voordelen aan zonnen. Ik zal een aantal benoemen

  • Vitamine D: We kennen allemaal wel het euforische gevoel van de eerste zonnenstralen van het jaar. Je lichaam maakt vitamine D aan zodra het in contact komt met zonnestralen. 15-30 minuten onbeschermd in de zon is voldoende. Het is namelijk niet zo dat je lichaam onbeperkt vitamine D aanmaakt. Omdat wij minder buiten zijn, en in Nederland niet het hele jaar zon hebben, zijn er veel mensen met een vitamine D tekort. Dit kan vele gezondheidsklachten met zich meebrengen. Het advies luidt dan ook, 2-3x per week 15-30 minuten in de zon is voldoende. Maar vermijd het bakken om de risico’s op andere problemen te beperken. Huisartsen raden vaak ook een supplement aan om het vitamine D niveau voldoende op peil te houden. (3)
  • Aanmaak hormonen: Happy feelings! We kennen allemaal wel het euforische gevoel van de eerste zonnenstralen van het jaar. Endorfine, serotonine en cafeïne worden gestimuleerd bij blootstelling aan de zon. Dit is een van de redenen waarom zonlicht een positieve werking kan hebben bij depressies of stemmingsproblemen.

MILEUBEWUST

Er zijn zoveel dingen waar je op moet letten, en dan het liefste ook nog of er geen filters inzitten die bijvoorbeeld in water terecht komen en daar invloed hebben op het water, de planten, dieren die in de zee leven. Oxybenzon is een van deze filters, op veel tropische eilanden is het koraal afgestorven door toedoen van Oxybenzon. Kies daarom voor een filter die mileuvriendelijk is. Zie productadvies onderaan de pagina!

FYSISCHE OF CHEMISCHE FILTER

Het verschil in deze 2 type filters is de werking.
Chemische filters zijn beschermend door de toevoeging van koolstof die UV-stralingen absorbeert. Dit gebeurt al direct zodat de straling geen schade aan de huid kan aanrichten. De koolstof wil de geabsorbeerde stralingen ook weer kwijt en er ontstaan daardoor nieuwe koolstofverbindingen, deze zijn minder werkzaam en bij sommige stoffen kan dit er ook weer voor zorgen dat de nieuwe verbindingen de huid irriteren of uberhaupt niet meer beschermen. Zo is Avobenzone een filter die de huid kan irriteren als deze in aanraking komt met straling. Fabrikanten voegen vaak stabilisatoren toe om dit te voorkomen. Echter is de vraag of deze toevoegingen goed zijn voor je huid. En dat is vaak niet het geval.

Een fysische filter absorbeert ook straling, maar niet door koolstof. Dit gebeurt door metaaloxide. Daarnaast weerkaatst deze fysische filter de straling ook. Dit is ook waarom veel fysische of natuurlijke zonnebrand een mega witte waas achter laat. Als dit niet het geval is, is er gebruik gemaakt van een soort “knip” techniek. waarbij de filter verkleind is. Dit worden nano-deeltjes genoemd. Dit wordt in principe als veilig beschouwd. Echter zijn er wel onderzoeken die aantonen dat juist door het verkleinen van de metaaldeeltjes de kans groter is dat je huid het opneemt.

WAT KIES JE?

Persoonlijk vind ik het belangrijk om bewust te leven, en te weten wat je consumeert. Voor zowel het milieu maar uiteindelijk zeker ook voor mijzelf. Als jij iemand bent die het na het lezen van dit artikel nogsteeds weinig kan schelen of de zonnebrand vol zit met chemicaliën is dat ook oke, en vind ik je er niet minder om. Echter denk ik dat veel mensen niet bewust een keuze maken omdat er zoveel dingen zijn die ons niet worden verteld. Verpakkingen van cosmetica staan vaak vol met beloftes, maar heb je wel eens op een goedkope dagcreme zien staat; “bevat ook kankerverwekkende stoffen?”. Nee dat zou vreselijke marketing zijn natuurlijk. Maar dat dwingt ons als consument wel om verder te kijken, want de marketing kan ons aardig misleiden tegenwoordig. Dat is een van de reden dat ik graag kies voor pure ingrediënten met weinig poespas.

Jetske Ultee

Momenteel gebruik ik de SPF van Dr. Jetske Ultee. Ik heb de factor 15 voor normale dagen in de herfst en winter (niet elke dag maar zeker wel als ik langer buiten ben). En in de zomer gebruik ik de SPF 30. Jetske gebruikt niet alleen natuurlijke producten, maar onderzoekt juist naar de veiligste opties voor mens en natuur. Want zoals zij zegt; natuurlijk is niet altijd het beste. Sommige “chemische zonnefilters” zijn veel veiliger voor o.a. koraal maar zeker ook voor de huid. Daarnaast zouden de filters in de sun-care van Jetske Ultee beter werken. Er wordt gebruik gemaakt van tinsorb-S en M, een filter die geen witte waas achter laat en niet in de huid trekt. Tinosorb aborbeert, is stabiel én weerkaatst. Hierdoor ben je super goed beschermt tegen zowel UV-a als UV-b. Het zit dus een beetje tussen een fysische en chemische filter in.

SMPL

Ik ken het merk SMPL nog niet heel lang. Maar het is denk ik het meest schone merk wat ik ken. Het is namelijk helemaal natuurlijk, maar bevat ook geen etherische olie, alcohol, parfum, conserveringsmiddelen of andere enge dingen. “Natuurlijk” is een vrij brede en subjectieve term. Maar SMPL is daarin heel transparant. Love it! In deze zonnebrand wordt er gebruik gemaakt van nano titanium dioxide. Het is internationaal de best gekozen zonnebrand van 2018.

LAVERA

De zonnebrand van Lavera heb ik niet getest, maar ik hoor er goede verhalen over. Natuurlijk, milieuvriendelijk en fijn in gebruik. Er zitten geen verkeerde ingrediënten in dus mocht je deze tegenkomen is dit ook zeker een goede keuze!

NAIF

Met natuurlijke, minerale UV filters op basis van zinkoxide (non-nano) is de zonnebrandcrème met SPF50 van Naïf zelfs geschikt voor de meest gevoelige kinderhuid. De crème is eenvoudig aan te brengen en laat, dankzij de natuurlijke oliën, geen witte waas achter op de huid.

De tube is handzaam en gemaakt van suikerriet. Vanwege de natuurlijke formulering doet de crème geen schade aan de natuur of oceaan.

HOE VAAK SMEREN?

All day, everyday! Zolang je een veilige en verantwoorde zonnebrand gebruikt kun je deze elke dag zonder risico gebruiken. Zeker op zonnige dagen is het heel belangrijk je goed in te smeren. Ik doe dit zeker nu écht trouw elke dag. Op de scan bij de huidtherapeut kon zij ook zien dat mijn huid er hierdoor heel goed uit zag! geen pigmentvlekjes of zonbeschadiging. Toch fijn om van een expert te horen… 🙂

WEETJES

  • Warmte zegt niets over de kracht van de zon, met bewolking of een windje denken mensen soms dat de zon minder krachtig is. Dit is niet zo dus bescherm je elke dag!
  • Het verschil tussen spf 30 en 50 is minimaal. (97% v.s. 98% bij factor 50).
  • Zonnenbanken stralen (meestal!) alleen UVA uit, om vitamine D aan te maken heb je de UVB nodig. s’winters heeft het dus geen zin om onder de zonnebank te gaan. Je kunt eerder supplementen slikken. Veel beter voor de huid ook!
  • SPF in dagcreme en makeup zijn veel minder effectief. Omdat je moet blijven smeren, de concentraties zijn lager en je brengt ook minder van het product aan. Daarnaast moet je zonnebrand, zeker op zonnige dagen, regelmatig bijsmeren. Dat zou dan betekenen dat je een paar keer per dag een nieuwe laag foundation opsmeert, zie je het al voor je hoe je er dan aan het eind van de dag uitziet?
  1. Bataille & de Vries, 2008Roewert-Huber et al., 2007Preston & Stern, 1992Rubin et al., 2005
  2. Nederlandse Kanker Registratie (NKR): aantal nieuwe gevallen basaalcelcarcinoom (BCC)
  3. https://www.ntvg.nl/system/files/publications/2006104700001a.pdf

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *