Body,  Voeding

Waarom een darmreiniging juist nu een goed idee is.

De afgelopen weken en waarschijnlijk ook de komende weken zitten de meeste mensen thuis of werken vanuit huis. Daarnaast hebben we waarschijnlijk allemaal WC papier genoeg, nee flauwekul. Maar waarom is een darmreiniging nou juist nu zo’n goed idee? 

Wat is een darmreiniging?

Darmreinigingen worden tegenwoordig ook in Nederland vaker gedaan. Het klinkt een beetje vreemd als je het voor het eerst hoort, maar zo gek is het niet. Veel voeding wat wij eten is bewerkt, bespoten of heeft onnodige toevoegingen. En deze chemicaliën kunnen makkelijk in ons lichaam blijven hangen. 
Als je darmen niet schoon zijn kunnen er zich een hoop problemen veroorzaken. Denk aan een moeilijke stoelgang, een opgeblazen buik, slapeloosheid, huidproblemen, vermoeidheid, voedselintoleranties maar ook schommelingen in je gemoedstoestand en sommige onderzoeken hebben een verband kunnen vinden tussen darmklachten en depressie.

Waarom is een darmreiniging verstandig

Je reset je lichaam door de gifstoffen uit je lichaam te verwijderen. Een schone darm is van belang voor je algehele gezondheid. En dit is niet zo gek, want je darmen spelen een belangrijke taak bij de spijsvertering. Voedingsstoffen, vitamine en mineralen, spoorelementen en antioxidanten worden door de darmen uit de voeding gehaald en via je bloedbaan naar cellen vervoerd. Dit proces werkt enkel optimaal met een “schone” darm. Vervolgens worden afvalstoffen in de dikke darm opgevangen, dit vormt je stoelgang. Indien er teveel, of te lang afvalstoffen in de dikke darm opgestapeld blijven. Bijvoorbeeld bij een verstopping, kunnen de afvalstoffen in je bloed terecht komen en door het lichaam verspreid worden. Dit kan voor vervelende klachten zorgen.

Daarnaast leven het grootste deel van je afweercellen in je dikke darm, deze cellen hebben een belangrijke functie bij het afweersysteem en juist in deze tijd is het van belang om je afweersysteem sterk te houden. Een darmreiniging houdt je darmen én je afweersysteem sterk en gezond.

Hoe werkt een darmreiniging?

Er zijn op het internet diverse methoden te vinden. Het is van belang dat je een methode kiest die bij je past en waar je je oke mee voelt. Voor dat je begint is het goed om je in te lezen en om ervoor te zorgen dat je die dag of dagen niets hoeft. Drink veel water en rust veel tijdens een darmreiniging. Ga vooral niet sporten of andere inspannende activiteiten ondernemen. 

  1. Vasten met sap en soep. Er zijn op het internet talloze soep en sap kuren te kopen, je kan ook zelf aan de slag gaan met een slowjuicer of sapcentrifuge. Op mijn insta-stortes vind je een aantal sap ideeën. Kies hierbij altijd voor biologische producten. Om een goed resultaat te hebben dien je dit minimaal 4 dagen te doen. 
  2. Darmreiniging met Castorolie: Drink op een lege maag een glas normale melk met daarin 5 eetlepels castorolie. Dit drankje heeft een uur nodig om zijn werk te doen, deze tijd is niet bij iedereen hetzelfde. Na het eerste toiletbezoek start je met het drinken van warm water. Als je 5 keer naar het toilet bent geweest kun je weer normaal gaan eten. dit duurt ongeveer 5 uur. 
  3. Darmreiniging met Bitterzout (Epsomsalt): Drink op een lege maag een warm glas water met daarin 1,5 eetlepel bitterzout. Je kunt voor de smaak ook wat limoensap toevoegen. Net als bij de castorolie wacht je tot na de eerste stoelgang en begin je vervolgens met het drinken van warm water tot er alleen nog maar water uitkomt. Dan stop je met drinken en kun je een lichte maaltijd eten. Kitchari wordt aangeraden in de Ayurveda tijdens detox kuren. 
  4. Probioticakuur: Een probioticakuur is altijd een goed idee. Als je de darmen reinigt kun je de darmflora weer versterken door een probioticakuur te volgen aansluitend op je darmreiniging. In een gereinigde darm nemen alle goede bacteriën graag een plekje in en dragen hiermee ook weer bij aan het versterken van je afweersysteem.  
  5. Overige reiniging: Naast deze manieren zijn er nog talloze manieren om de darmen te reinigen, zo kun je denken aan klysma’s of colon hydrotherapie waarbij de darmen echt worden leeg gespoeld. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *